Ο πρώην βουλευτής Κορυτσάς, με το Κ.Ε.Α.Δ., Γρηγόρης Καραμέλος μας απέστειλε επιστολή με την οποία στηρίζει την «Πρωτοβουλία για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου».
Ο Γρηγόρης Καραμέλος γεννήθηκε το 1953 στο χωριό Σινίτσα Κορυτσάς. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων, στη Σχολή Φυσικών Επιστημών. Έλαβε το πτυχίο της Φυσικής και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο και πάλι από το ίδιο πανεπιστήμιο.Υπηρέτησε ως καθηγητής μέσης εκπαίδευσης σε λύκεια της περιοχής Κορυτσάς, ενώ δίδαξε επίσης και στο Πανεπιστήμιο Κορυτσάς. Ασχολήθηκε με την πολιτική με την πτώση του καθεστώτος, το 1991, και εκλέχτηκε Αντιδήμαρχος Κορυτσάς από το 1994 μέχρι το 1996. Στη συνέχεια πολιτεύθηκε με το κόμμα Ομόνοια και εκλέχτηκε βουλευτής Κορυτσάς από το 1997 μέχρι το 2005. Το 2018 εκλέχτηκε και πάλι βουλευτής Κορυτσάς με το Κόμμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Εργασίας από το 2009 μέχρι το 2010. Από το 2010 μέχρι το 2011, διετέλεσε Διευθυντής στην Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας της Αλβανίας.
Αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή: «Όσοι αντιστέκονται στην επανατοποθέτηση του γεμάτο νοήματα, αγάλματος, μήπως θέλουν εμείς να ξεχάσουμε τον ελληνισμό και την ορθοδοξία της Κορυτσάς;» ενώ καταλήγει: «Εκφράζουμε την στήριξη μας για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου εκεί που ήταν, ως σύμβολο τιμής και σεβασμού, υπερηφάνειας και έμπνευσης για την ένδοξη ιστορία μας. Αν παραστεί η ανάγκη είμαστε έτοιμη να υπογράψουμε αίτημα για το σκοπό αυτό».
Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την επιστολή του πρώην βουλευτή Κορυτσάς Γρηγόρη Καραμέλο
«Αξιότιμα μέλη,
Η πρωτοβουλία σας είναι καλοδεχούμενη και στηρίζεται με αίσθημα ευγνωμοσύνης από όλα τα μέλη της ελληνικής κοινότητας Κορυτσάς και όχι μόνο. Η ιστορία μας δεν μπορεί να κρυφτεί, σβήνοντας και κρύβοντας σε μπουντρούμια τα αγάλματα που την ενσαρκώνουν.
Τα αγάλματα αποτελούν καλλιτεχνική μορφή, ποιητική έκφραση που εκπροσωπούν και κρατούν στο εσωτερικό τους αναμνήσεις των εποχών, των πολιτισμών και των προσώπων που αντιπροσωπεύουν. Συγχρόνως αυτά χρησιμεύουν για να καλλιεργήσουν την ιστορία, να την κάνουν γνωστή και να την μεταδώσουν από γενιά και γενιά αποτελώντας έμπνευση.
Τα αγάλματα κουβαλούν μνήμες, γιατί είναι ιστορία, γεγονότα, άνθρωποι που έχουν επιβιώσει στο χρόνο και ακόμη μας κρατούν δεμένους με τον τρόπο τον οποίο κατανοούν το παρελθόν.
Όσοι αντιστέκονται στην επανατοποθέτηση του γεμάτο νοήματα, αγάλματος, μήπως θέλουν εμείς να ξεχάσουμε τον ελληνισμό και την ορθοδοξία της Κορυτσάς; Ας μην τολμήσουν να κρύψουν την ένδοξη ιστορία της Μοσχόπολης, της Πολένα, της Νικολίτσας, της Μπομποστίτσας και πολλά άλλα χωριά της περιοχής της Κορυτσάς που όχι μόνο επιβίωσαν της άγριας οθωμανικής κατοχής αλλά ανέπτυξαν τον πολιτισμό, την εκπαίδευση , την ελληνική γλώσσα και πάνω από όλα την ορθόδοξη πίστη!
Να μην αναφέρουμε στους μεγάλους ευεργέτες του ελληνικού έθνους, τους μοσχοπολήτες και κορυτσαίους και να μην μορφώσουμε την νέα γενιά με το πνεύμα τους; Να ξεχάσουμε την ιστορία τριών αιώνων ης εκπαίδευσης και του ελληνικού πολιτισμούς στην περιοχή της Κορυτσάς, όπου δεκάδες και δεκάδες ήταν σχολεία που λειτουργούσαν και προωθούσαν την πρόοδο σε κάθε επίπεδο στις περιοχές μας; Η μήπως διστάζετε ότι θα στεναχωρήσετε τους συγκατοίκους μας, ενώ αυτοί κάνουν τα πάντα για να μας προκαλέσουν και να υποκινήσουν την έχθρα!
Χωρίς να θέλω να αναφερθώ σε άλλα επιχειρήματα, εκφράζουμε την στήριξη μας για την επανατοποθέτηση του άγαλματος της Βορείου Ηπείρου εκεί που ήταν, ως σύμβολο τιμής και σεβασμού, υπερηφάνειας και έμπνευσης για την ένδοξη ιστορία μας. Αν παραστεί η ανάγκη είμαστε έτοιμη να υπογράψουμε αίτημα για το σκοπό αυτό.
Γρηγόρης Καραμέλος
Πρώην Βουλευτής Κορυτσάς»
https://agalmavoreiouipeiroutositsa.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου