Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Ο Ελληνισμός στην Αλβανία σε στενωπό

 


του Γιώργου Κυριακού 

Ο Ελληνισμός στην Αλβανία σε στενωπό

Μέσα σε αυτήν την αστάθεια και τις απειλές, αναβαθμίζονται οι ελληνοαλβανικές σχέσεις προς όφελος της συλλογικής Δύσης και υποβαθμίζονται τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Με άλλοθι την αποφυλάκιση του Μπελέρη, που βαπτίσθηκε "απελευθέρωση", η Ελλάδα συμφώνησε στις διαπραγματεύσεις ΕΕ - Αλβανίας επί της πρώτης δέσμης ενταξιακών κεφαλαίων ενώ αποκλείστηκαν τα Σκόπια, όχι τις παραβιάσεις της συμφωνίας των Πρεσπών αλλά λόγω άρνησης τους να εντάξουν τους Βούλγαρους στο υποσχόμενο σύνταγμα. Στις 29 η Διπλωματική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EEAS) στην ετήσια έκθεση της αναφερόταν ότι «στις 14 Μαΐου 2023, (ΣΣ: δυο ημέρες μετά τη σύλληψη Μπελέρη - Κοκαβέση) οι τοπικές δημοτικές εκλογές στην Αλβανία διεξήχθησαν γενικά σε ήρεμο κλίμα». Η ελλαδική συναίνεση στην διεθνή στήριξη ας, παρ' όλες τις φανερές της παρεκκλίσεις από την τήρηση των διεθνών κανονισμών για δικαιώματα, υποβαθμίζει την ύπαρξη του Γηγενούς Ελληνισμού στην Αλβανία, - παρατείνοντας το καθεστώς εθνοκάθαρσής 34 χρόνια Η πρόσφατη ανακήρυξη του κράτους των Μπεκτασί από τον πρωθυπουργό Ράμα, για το οποίο ήδη μοστράρονται αν η " σημαία" του και το "διαβατήριο" των πολιτών του, ενορχηστρώθηκε κάτω από τις διακριτικές επευφημίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Ο  ηγέτης της Αλβανίας πλέον παίζει και σε ένα επιπλέον ταμπλό καθαγιασμένο από τις ΗΠΑ, το οποίο η Ελλάδα ενισχύει παντοιοτρόπως. Η ελληνική παρουσία στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Σταθεροποίησης και σύνδεσης Ε.Ε. - Αλβανίας θα ορθώσει το ανάστημά της εναντίον των χρηματοδοτήσεων στην Αλβανία, με τις οποίες "τιμωρείται" ασταμάτητα από τις 12 Μαΐου του 2023, χρονολογία φυλάκισης  του εκλεγμένου δήμαρχου Χιμάρας;

 

Επιλεκτικές διώξεις

Ένα πλήθος ζητημάτων είχαν ήδη κρυφτεί πίσω από το "αγκάθι" της φυλάκισης Μπελέρη στις "ανθηρές" ελληνοαλβανικές σχέσεις. Ο αποκλεισμός των Ελλήνων από τα μειονοτικά δικαιώματα σε περιοχές εκτός Μειονοτικών Ζωνών, ο σκανδαλώδης νόμος "περί στρατηγικών επενδύσεων στη Χιμάρα, η καταπάτηση ιδιωτικών, κοινοτικών και εκκλησιαστικών περιουσιών, η εγκατάλειψη των υποδομών στις περιοχές που κατοικούν Έλληνες, ο περιορισμός της επίσημης εκπαίδευσης, οι καθημερινές πιέσεις, η ατιμωρησία της δολοφονίας του "αυτόχειρα" Κατσίφα με δυο σφαίρες όπως αποφάνθηκε το Δικαστήριο Αργυροκάστρου καθώς και άλλα συναφή συ γκαλύπτονται κι από τις δύο πλευρές. Ανάμεσα σε αυτά είναι το ζήτημα της ποινής με 8,5 χρόνια φυλάκισης του Χιμαριώτη Μόντη Κολίλα", ο οποίος ήταν ομιλητής το 2018 σε ιστορική εκδήλωση για το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, το οποίο απέδιδε την αυτονομία σε περιοχές της Βορείου Ηπείρου. Στις 15 Οκτωβρίου θα εκπροσωπηθεί στο Εφετείο από τον συνήγορό του. Υπενθυμίζουμε το άρθρο 7 της Σύμβασης Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων που έχει υπογράψει η Αλβανία, ότι εξασφαλίζει «σε κάθε πρόσωπο που ανήκει σε εθνική μειονότητα το σεβασμό του δικαιώματος στην ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης και στην ελευθερία του συνεταιρισμού, στην ελευθερία της έκφρασης και στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας». Ζητήσαμε από τον Μόντη Κολίλα μια σύντομη δήλωση. «Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία ελπίδα να αποδοθεί δικαιοσύνη στην περίπτωσή μου. Δικάστηκα ερήμην στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο Αργυροκάστρου με ψευδείς κατηγορίες για "πρόκληση εθνικού μίσους" και για "προσβολή συμβόλων του αλβανικού κράτους χωρίς κανένα στοιχείο. Τα δικαστήρια στην Αλβανία γίνονται όπως την εποχή του Ενβέρ Χότζα. Μόνο που τώρα στη θέση του είναι ο συνεχιστής του, ο οποίος ονομάζεται Έντι Ράμα».

* «Διπλό χτύπημα στους Έλληνες της Αλβανίας» (φύλλο 533)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1470) Αλβανία (907) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (394) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (312) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (280) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (258) Β Ήπειρος (239) ορθοδοξία-orthodhoksia (239) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) τσάμηδες (122) Κορυτσά-Korçë (121) shqip (119) Κορυτσά Β Ήπειρος (108) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (76) διωγμοί - përndjekje (62) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (58) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (47) ανθελληνισμός (44) πολιτισμός - kulturë (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) besimi orthodhoks (40) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (39) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (39) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (35) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (24) πολιτική-politikë (24) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)