Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Η Αλβανία πάντα ζητούσε και η Ελλάδα έδινε

#Αλβανία #Β_Ήπειρος #πολιτική 



 Η υπόθεση του Φρέντη Μπελέρη που εκλέχθηκε Δήμαρχος Χειμάρρας, αν και βρισκόταν στη φυλακή μετά από ανυπόστατες κατηγορίες σε βάρος του, έριξε βαριά τη σκιά της στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, λίγες μέρες πριν τις εκλογές στη χώρα μας.

Ο Έντι Ράμα είχε προαναγγείλει τη σύλληψη του Μπελέρη με τη φαιδρή δικαιολογία της εξαγοράς ψήφων, εξαπολύοντας λίγες μέρες πριν, σφοδρή επίθεση εναντίον του και απειλώντας ότι θα «λογαριαστεί προσωπικά» μαζί του. Γιατί ο Αλβανός πρωθυπουργός ασχολήθηκε προσωπικά με έναν υποψήφιο δήμαρχο, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να αποτρέψει την εκλογή του; 

Το 1912 προβλέφθηκαν, κατά την ίδρυση του αλβανικού κράτους, σχολεία για τον ελληνισμό της Χειμάρρας, ενταγμένα στο αλβανικό εκπαιδευτικό σύστημα, τα οποία όμως το 1922 καταργήθηκαν από τον βασιλιά Ζώγου, που όμως το 1939 βρήκε καταφύγιο για λίγες μέρες στη χώρα μας με την οικογένειά του, μετά την εισβολή των ιταλικών φασιστικών δυνάμεων του Μουσολίνι στην Αλβανία.

Ουσιαστικά για εκατό χρόνια, οι Έλληνες της Χειμάρρας αν και αποτελούν συντριπτική πλειοψηφία στην πόλη και τη γύρω περιοχή δεν απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους Έλληνες του Αργυροκάστρου και των Αγίων Σαράντα. Βέβαια και η έννοια δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία είναι σχετική, καθώς είναι γνωστές οι διώξεις και το ανελέητο κυνηγητό των Ελλήνων στη χώρα από το καθεστώς Χότζα.

Η αντίδραση της χώρας μας απέναντι στην απαράδεκτη πρόκληση του Έντι Ράμα ήταν, κατά την άποψή μας, υποτονική. Ενημέρωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία μάλλον δεν αντιλήφθηκε τι της είπαν, γιατί δήλωσε στη συνέχεια: «Γνωρίζω το θέμα. Έχει αφεθεί ελεύθερος», την ίδια ώρα που ο Φρέντυ Μπελέρης δεινοπαθούσε στις αλβανικές φυλακές… Χλιαρές διαμαρτυρίες προς την αλβανική κυβέρνηση με προειδοποίηση για επιπτώσεις στην ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τέλος επισκέψεις της Ελληνίδας πρέσβειρας στα Τίρανα στον φυλακισμένο Μπελέρη.

Παρά τη λυσσαλέα πολεμική εναντίον του από τον Ράμα και ολόκληρο τον μηχανισμό του, ο Φρέντυ Μπελέρης κατάφερε να εκλεγεί Δήμαρχος Χειμάρρας. Ο Αλβανός πρωθυπουργός αρκέστηκε στο να αποδεχτεί, προς το παρόν, το εκλογικό αποτέλεσμα, υποσχόμενος όμως ότι θα επανέλθει μετά τις ελληνικές εκλογές. Το 2019 ο Ράμα πέτυχε να απαγορευθεί η κάθοδος του Μπελέρη ως υποψήφιου Δήμαρχου Χειμάρρας. Το 2023 μεθόδευσε με μια κακοσκηνοθετημένη επιχείρηση τη σύλληψη και τη φυλάκισή του. Αυτό όμως μάλλον λειτούργησε σε βάρος του, καθώς οι Έλληνες της Χειμάρρας πείσμωσαν και ψήφισαν τον Μπελέρη. Το ίδιο έγινε και με Χειμαρριώτες που δεν κατοικούν στην περιοχή και πήγαν εκεί να ψηφίσουν, μόνο και μόνο για να τιμωρήσουν τον Έντι Ράμα και να εκλέξουν τον Φρέντυ Μπελέρη Δήμαρχο.

Η αλήθεια είναι ότι τουλάχιστον τρεις γείτονες μας (Τουρκία, Αλβανία και «Βόρεια Μακεδονία»), είναι επιεικώς προβληματικοί… Σημαντικότερος και… μακράν ο χειρότερος όλων είναι η Τουρκία, όπου αναμένουμε με ενδιαφέρον τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη χώρα στις 28 Μαΐου. Αλλά και τα Σκόπια (το όνομα της πρωτεύουσας της χώρας, συνεκδοχικά εννοεί ολόκληρη την χώρα, όταν π.χ. λέμε ότι «η Αθήνα αποφάσισε», αυτό σημαίνει «η Ελλάδα», όχι «η πόλη της Αθήνας») έχουν παραβεί επανειλημμένα την, ετεροβαρή για μας, Συμφωνία των Πρεσπών. Το πόσο ασύμφορη για την Ελλάδα είναι η συγκεκριμένη Συμφωνία, φαίνεται και από το γεγονός ότι οι αναφορές στις «Πρέσπες του Αιγαίου», που θα υπογραφούν (;) μετά τις ελληνικές εκλογές, είναι έντονα επικριτικές…

Ας επανέλθουμε όμως στην Αλβανία. Έχουν περάσει 30 και πλέον χρόνια από την κατάρρευση του ολοκληρωτικού καθεστώτος στη γειτονική χώρα. Ενώ άλλες, τέως κομμουνιστικές χώρες, μέσα σ’ αυτά τα χρόνια εκδημοκρατίστηκαν πλήρως, προόδευσαν, εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση κλπ., η Αλβανία κινείται μπουσουλώντας προς την Ευρώπη. Η χώρα μας έχει βοηθήσει όσο καμία άλλη την Αλβανία όλα αυτά τα χρόνια. Τι να πρωτοαναφέρει κάποιος; Τους εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς πολίτες που ζουν (ή έζησαν) στη χώρα μας, κάποιοι από τους οποίους προέβησαν σε κάθε είδους εγκληματικές ενέργειες; Τη βοήθεια της Ελλάδας σε φυσικές καταστροφές;

Τα ελληνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη σβήνουν τις φωτιές τα καλοκαίρια στην Αλβανία ( αλήθεια, είναι τόσο φτωχή και αδύναμη η χώρα αυτή που δεν μπορεί να αγοράσει ή να μισθώσει πυροσβεστικά αεροσκάφη;) , ενώ η ΕΜΑΚ ήταν η πρώτη που έσπευσε να συνδράμει τους Αλβανούς μετά τον μεγάλο σεισμό στο Δυρράχιο το 2019. Τα αφορολόγητα εμβάσματα που φεύγουν από την Ελλάδα για την Αλβανία, προερχόμενα από κάθε είδους δραστηριότητα των εγκατεστημένων Αλβανών στη χώρα μας; Τη συναίνεση της Ελλάδας για ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ το 2009; Και τόσα άλλα… Αλλά και στον Έντι Ράμα επιδαψιλεύτηκαν από την Ελλάδα, κάποιες φορές,, τιμές δυσανάλογες με την αξία του και τη στάση του απέναντι στη χώρα μας. Δεν έχουν περάσει δύο μήνες, από τότε που εκτέθηκαν στο Ζάππειο έργα ζωγραφικής του Αλβανού πρωθυπουργού. Στην έκθεση παρευρέθηκε, ανάμεσα στους άλλους , και ο Κυριάκος Μητσοτάκης… Το «ευχαριστώ» του Ράμα ήταν η φυλάκιση του Μπελέρη…

Από το 1912 που ιδρύθηκε η Αλβανία δείχνει ανελλιπώς ένα εχθρικό πρόσωπο απέναντι στην Ελλάδα. Η υπόθεση Μπελέρη δείχνει ότι είτε ο Ράμα πιστεύει ότι ο συγκεκριμένος δεν θα του επιτρέψει να υλοποιήσει τα σχέδια του για αρπαγή των περιουσιών των Ελλήνων της Χειμάρρας, είτε ότι διακατέχεται από τον πάγιο φόβο των Αλβανών για έλεγχο των στενών της Κέρκυρας από τη χώρα μας, καθώς η θέση της Χειμάρρας είναι στρατηγικής σημασίας και ένας μειονοτικός Δήμαρχος σ’ αυτή, είναι ντε φάκτο ύποπτος και επικίνδυνος.

Βέβαιο είναι, πως η φυλάκιση Μπελέρη αποτελεί πισωγύρισμα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Η χώρα μας έχει πλέον ένα μόνο όπλο: το βέτο στην ένταξη της Αλβανίας στην ευρωπαϊκή Ένωση. Και η άρση του βέτο πρέπει να συνοδευτεί από ανταλλάγματα. Αυτό μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ με εφαρμογή από τη γειτονική χώρα του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας του 1914, το οποίο δίνει αυξημένα δικαιώματα στην ελληνική μειονότητα και δεν έχει εφαρμοστεί, κακώς, μέχρι τώρα από την Αλβανία. Διαφορετικά, η Αλβανία πρέπει να μείνει εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και η Βουλγαρία με τη στάση της απέναντι στη λεγόμενη, «Βόρεια Μακεδονία», δίνει ένα πολύ καλό παράδειγμα.

ΥΓ. Να σημειώσουμε εδώ ότι τα ελληνοαλβανικά σύνορα ελέγχονται πλέον από άνδρες της FRONTEX. Το ίδιο συμβαίνει και με μειονοτικά χωριά που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με . την Ελλάδα. Επισήμως, αυτό γίνεται για αποτροπή εισόδου παράτυπων μεταναστών στο αλβανικό έδαφος. Ανεπισήμως όμως, μάλλον έχει να κάνει με τη διαφθορά της αλβανικής Αστυνομίας και τις ύποπτες συναλλαγές στελεχών της με Αλβανούς δουλέμπορους…

Μιχάλης Στούκας, Πρώτο Θέμα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1487) Αλβανία (907) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (399) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (312) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (280) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (258) Β Ήπειρος (240) ορθοδοξία-orthodhoksia (239) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) Κορυτσά-Korçë (122) τσάμηδες (122) shqip (119) Κορυτσά Β Ήπειρος (109) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (76) διωγμοί - përndjekje (62) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (58) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (47) ανθελληνισμός (44) πολιτισμός - kulturë (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (41) besimi orthodhoks (40) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (40) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (35) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (24) πολιτική-politikë (24) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)