Με ενθουσιασμό και μεγάλη συμμετοχή γιορτάστηκε από Έλληνες και Ορθόδοξους Αλβανούς το πασχαλινό δεκαπενθήμερο σε όλη τη Βόρειο Ήπειρο, καθώς και σε πολλές περιοχές της Αλβανίας. Τα χωριά φωτίστηκαν, τα γερόντια ξαναείδαν τα εγγόνια και τα παιδιά τους, κλαρίνα ακούστηκαν, τραγούδια και χαρές στα καφενεία, ενώ για πρώτη φορά δεν υπήρξαν οι συνηθισμένες και βασανιστικές ουρές στα σύνορα. Ήταν μεγάλη ανάσα!
Επισκέψεις
Πυκνώνουν οι επισκέψεις Ελλήνων παραγόντων του πολιτικού συστήματος και του επιχειρηματικού κόσμου στην Αλβανία, τάζοντας στην Ελληνική Μειονότητα. Οι επισκέπτες φωτογραφήθηκαν με τους ανθρώπους απ’ έκει, είπαν πολλά, αντάλλαξαν ωραία λόγια. Μέχρι και κωδωνοκρουσία ναού έγινε, παρότι στην Ορθόδοξη παράδοση πραγματοποιείται μόνο σε ακολουθίες και στην έλευση επισκόπου ή αρχηγού κράτους. Πολλοί οσμίζονται πως οι επισκέψεις αποσκοπούν στη συλλογή ψήφων ενόψει εκλογών. Όμως το σημαντικό αυτήν την περίοδο για το ελλαδικό πολιτικό σύστημα είναι… η επίσπευση ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε. Ζητήματα όπως το περιουσιακό, μια πραγματική απογραφή με σύγχρονους κανόνες, τα βιβλία ιστορίας και γεωγραφίας στην εκπαίδευση κ.λπ. θεωρούνται «ψιλά γράμματα». Εξάλλου ο περιορισμός των επισκέψεων αποκλειστικά στις «μειονοτικές ζώνες» εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαιώνει αφενός την έλλειψη μέριμνας για τους Έλληνες που ζουν εκτός, όπως π.χ. στην Κορυτσά, στην Πρεμετή ή στους Αγίους Σαράντα, και αφετέρου την αντίληψη του πολιτικού συστήματος της Αλβανίας για τις «μειονοτικές ζώνες».
Δρόπολη
Σε μια κίνηση πραγματικά ελπιδοφόρα προχώρησε αυτό το διάστημα ο Δήμος Δρόπολης. Πρόκειται για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Social-E, το οποίο και θα στηρίξει κυρίως τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, και όχι μόνο στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Γυναίκες και νέοι που διαβιούν μόνιμα στον Δήμο Δρόπολης και Πωγωνίου θα έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με τα τοπικά προϊόντα, καθώς και με άλλες πρωτότυπες δραστηριότητες που άπτονται τόσο του αγροτουρισμού όσο και του πολιτισμού. Στο ανακαινισμένο πρώην Δημοτικό Σχολείο της Δερβιτσάνης, με κονδύλι που παρέχεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την Ε.Ε., στήνεται Κοινωνικό Παντοπωλείο, ειδικά εργαστήρια ελέγχου και συσκευασίας προϊόντων, χώροι προβολής καινοτομιών και άλλων σχετικών δραστηριοτήτων. Το πρόγραμμα αφορά ειδικά τη στήριξη οικογενειών ΑμΕΑ και των εισοδηματικά αδυνάτων. Ωστόσο για το τελευταίο θα πρέπει να δοθεί σημασία από τους αρμόδιους φορείς, καθώς θα πρέπει να ενισχυθούν κυρίως αυτές οι ομάδες ώστε να συνεχιστεί το εγχείρημα και μετά το τέλος της χρηματοδότησης.
Συντάξεις
Η συμπαιγνία των κομμάτων της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις συντάξεις των Βορειοηπειρωτών και των ομογενών από τη Σοβιετική Ένωση στην Ελλάδα δείχνει και την ποιότητα του πολιτικού μας συστήματος. Τα 40(!) χρόνια εργασίας και παραμονής στην Ελλάδα ως προϋπόθεση συνταξιοδότησης, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκαν στα 30 χρόνια – χωρίς να ικανοποιούνται πάλι τα δίκαια αιτήματα των ομογενών. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται ότι η εθνική σύνταξη θα καταβάλλεται στα 15 χρόνια. Τι άλλο θα ακούσουν οι ομογενείς μας;
(Η έρευνα για τη διασπορά των Βορειοηπειρωτών θα συνεχιστεί σε επόμενο φύλλο)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου