Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

Η Οικογένεια Σίνα στο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ2 «Διασπορά – Παροικίες – Ευεργεσία. Από το ΕΓΩ στο ΕΜΕΙΣ»

 


Το πέμπτο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Διασπορά - Παροικίες - Ευεργεσία. Από το Εγώ στο Εμείς» ταξιδεύει στην αυτοκρατορία των Αψβούργων στα τέλη του 19ου αιώνα με ένα εντυπωσιακό οδοιπορικό που ξεκινάει από την Ήπειρο, περνάει από τη Νίζνα της σημερινής Ουκρανίας και καταλήγει στη Βιέννη της Αυστρίας σκιαγραφώντας τη ζωή τριών γενεών της οικογενείας των μεγάλων ευεργετών Σίνα, του γενάρχη Σίμωνα Σίνα, του γιού Γεωργίου Σίνα και του εγγονού Σίμων Σίνα. 

Ο δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Νίκος Μεγγρέλης και η δημοσιογράφος και σεναριογράφος της σειράς Εριφύλη Μαρωνίτη περπατάνε στην οδό Σίνα, φτάνουν στο πιο όμορφο νεοκλασικό κτίριο του κόσμου, την Ακαδημία Αθηνων ή Σιναία Ακαδημία αλλά και στο Αστεροσκοπείο Αθηνών και φανερώνουν τα σπουδαία αυτά ευεργετήματα του Σίμωνα Σίνα. Ταξιδεύουν στη Βιέννη και επισκέπτονται την πάλαι ποτέ Ελληνική κοινότητα που δημιουργήθηκε εκεί από τον 18ο αιώνα, περπατάνε στους δρόμους που περπατούσε ο Ρήγα Φεραίος,  η οικογένεια Υψηλάντη, η οικογένεια Δούμπα, μας δείχνουν τα μέρη όπου τυπώθηκαν για πρώτη φορά κείμενα της Ελληνικής γραμματείας και τα σπίτια όπου τυπώθηκε ο Θούριος και η χάρτα του Ρήγα ενώ βρίσκουν τον «οίκο» Σίνα. Αποκαλύπτουν τη δράση των Σίνα οι οποίοι φτιάχνουν νηματοποιεία κι εργοστάσια υφασμάτων, αγοράζουν κτήματα τεράστιας έκτασης, ακίνητα κι αποκτούν μια κολοσσιαία περιουσία, συν ιδρύουν τράπεζα και γίνονται το επίκεντρο την τραπεζικής δραστηριότητας διαδραματίζοντας πλέον ρυθμιστικό ρόλο στην οικονομία της Αυστρίας,  δημιουργούν δίκτυα ανάμεσα στην αυτοκρατορία των Αψβούργων, την Οθωμανική και την Τσαρική αυτοκρατορία.

Η εκπομπή καταδεικνύει τα έργα αλλά και οι δωρεές των Σίνα στον τόπο παραμονής του όπου μεταξύ άλλων παραχωρούν έκταση από τα κτήματά τους για την ίδρυση Πολυτεχνείου της Βιέννης, διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο στη δημιουργία σιδηροδρομικού δικτύου, που να ενώνει την Αυστρία με την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς και ατμοπλοϊκού για τη μεταφορά βιομηχανικών προϊόντων μέσω του Δούναβη.  Και βέβαια αποκαλύπτει το τεράστιο έργο του Γεωργίου Σίνα, τη γέφυρα της Βουδαπέστης που ένωσε τις δύο πόλεις, τη Βούδα και την Πέστη που μέχρι τα 1830 ήταν δύο πόλεις που τις χώριζε ο Δούναβης.

Ο Γεώργιος Σίνας και ο Σίμων Σίνας δεν εγκαταστάθηκαν ποτέ στην Ελλάδα αλλά τη στήριξαν και τη βοήθησαν με πολλούς τρόπους και σε πολλές πειστάσεις. O Γεώργιος Σίνας στήριξε τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία στην Αθήνα, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Οφθαλμιατρείο, την Αρχαιολογική Εταιρεία. Παράλληλα αξιοποιώντας τη μεγάλη του εμπειρία από το δίκτυο Σιδηροδρόμων της Αυστρίας, χρηματοδότησε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας - Πειραιά. Στήριξε επίσης την ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, συμβάλλοντας οικονομικά. Ένα εγχείρημα δύσκολο και περίπλοκο

Ο γιός του Γεωργίου, Σιμων Θα ακολουθήσει την οικογενειακή παράδοση, ως τραπεζίτης και χρηματοδότης, Θα γίνει διευθυντής της Αυστριακής Εθνικής Τράπεζας, Θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητά των ευεργεσιών του πατέρα του, με νέες δωρεές για φιλανθρωπικούς και πνευματικούς σκοπούς, όπως η Εμπορική σχολή της Βιέννης και η Εταιρεία φίλων μουσικής της Βιέννης. Παράλληλα προσφέρει σημαντική χρηματοδότηση για την αποπεράτωση του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών, ενισχύει οικονομικά το Αμαλίειο Ορφανοτροφείο, το Οθφαλμιατρείο και την Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία.

Η εκπομπή παρουσιάζει εντυπωσιακά τεκμήρια και αρχεία από τη δράση των Σίνα, την Ελληνική κοινότητα της Βιέννης, τα δύκτια ανάμεσα σε τρείς μεγάλες αυτοκρατορίες αλλά και τη γενικότερη ιστοριογραφία που πλαισιώνει την ζωή των τριών σπουδαίων εθνικών ευεργετών.

Επιστημονική σύμβουλος της εκπομπής είναι η Ματούλα Τομαρά - Σιδέρη, Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

 Το αποτύπωμα της λαμπρής ζωής της οικογένειας Σίνα, στις ελληνικές αλλά και διεθνείς του διαστάσεις, σκιαγραφούν, αναλύουν και ερμηνεύουν με συνεντεύξεις τους, σημαντικοί ερευνητές, ακαδημαϊκοί, πανεπιστημιακοί καθηγητές και επιστήμονες όπως οι :  Θάνος Βερέμης, Ιστορικός, Καθηγητής ΑΕΙ, Νίκος Βατόπουλος, Δημοσιογράφος - Συγγραφέας, Νίκος Κούκης, Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Αλέξης Φραγκιάδης, Οικονομικός Ιστορικός, Λουκάς Γ. Χριστοφόρου, Πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός, Αντιπρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών, Εμμανουήλ Πλειώνης, Πρόεδρος Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Νοταράς, Διευθυντής Ιστορικού Αρχείου Εθνικής Τραπέζης, Μαρία Στασινοπούλου, Καθηγήτρια Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο της Βιέννης, Νάταλι Σούρσου, Λέκτορα Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Βιέννης, Βασίλης Κολώνας, Αρχιτέκτονας, Καθηγητής Κοινωνικής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής και της πόλης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σπύρος Εργολάβος, Φιλόλογος - Συγγραφέας, Βασίλης Μπορνόβας, Πρέσβης της Ελλάδος στην Ουκρανία, Κατερίνα Κόικα, Πρέσβης της Ελλάδος στην Αυστρία.

 

Η εκπομπή «Διασπορά - Παροικίες - Ευεργεσία. Από το Εγώ στο Εμείς» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 17:00 στην ΕΡΤ2, ενώ καθώς και όλες τις υπόλοιπες ημέρες στο ertflix. Η σειρά αποτελείται από συνολικά 16 επεισόδια.

 

Συντελεστές

Παρουσίαση: Νίκος Μεγγρέλης - Εριφύλη Μαρωνίτη

 

Σκηνοθεσία : Νίκος Μεγγρέλης

 

Σενάριο - Έρευνα : Εριφύλη Μαρωνίτη

 

Επιστημονική Σύμβουλος: Ματούλα Τομαρά - Σιδέρη

 

Αρχισυνταξία: Πανίνα Καρύδη

 

Δημοσιογραφική Έρευνα: Τζίνα Ζορμπά

 

Οργάνωση Παραγωής: Βάσω Πατρούμπα                

 

Διεύθυνση Παραγωγής: Μάριος Πολυζωγόπουλος

 

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Μισουρίδης , Δημήτρης Κορδελάς, Χρόνης Τσιχλάκης

 

Μοντάζ - Μίξη ήχου: Δημήτρης Πολυδωρόπουλος

 

Βοηθός Διεύθυνσης Παραγωγής : Αλεξάνδρα Βάρδα

 

Βοηθός Σκηνοθέτη: Νεφέλη Φραντζέσκα Βλαχούλη

 

Γραφικά - Ειδικά Εφέ: Νίκος Πολίτης

 

Συνθέτης Πρωτότυπης Μουσικής: Μάνος Μαρκαντώνης

 

Εικονοληψία: Κατερίνα Μαρκουλάκη, Νίκος Θεοδωρόπουλος, Μαξιμιλιανός Παπαδόπουλος

 

Χειριστής Drone - Ιωάννινα: Γιώργος Γεωργούλας

 

Χειριστής Drone - Νίζνα: Andrey Noga

 

 

Εκτέλεση Παραγωγής : On The Move IKE

ΠΑΡΑΓΩΓΗ Ε.Ρ.Τ. COPYRIGHT ERT S.A. 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1487) Αλβανία (907) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (399) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (312) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (280) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (258) Β Ήπειρος (240) ορθοδοξία-orthodhoksia (239) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) Κορυτσά-Korçë (122) τσάμηδες (122) shqip (119) Κορυτσά Β Ήπειρος (109) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (76) διωγμοί - përndjekje (62) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (58) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (47) ανθελληνισμός (44) πολιτισμός - kulturë (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (41) besimi orthodhoks (40) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (40) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (35) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (24) πολιτική-politikë (24) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)