Σάββατο 10 Ιουλίου 2021

Η Αλβανία στο τέλμα της Μέσης Ανατολής. Το μυστικό σχέδιο του Ερντογάν για την μετάθεση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται εντατικοποίηση των συναντήσεων και αμοιβαίων επισκέψεων με τα των κυβερνήσεων της Τουρκίας και της Αλβανίας.

Αυτή η υψηλή έντασης στις διμερείς σχέσεις δεν πέρασε απαρατήρητο και από τους στρατηγικούς συμμάχους μας, καθώς κι από τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία έγειραν πολλά ερωτήματα σχετικά με τον δυτικό προσανατολισμό της Αλβανίας από τη μία πλευρά και τη στενή σχέση με ένα καθεστώς όπως του Ερντογάν από την άλλη.
Ως αποτέλεσμα αυτού του έρωτα του Ιουνίου διαφημίστηκαν ορισμένες συμφωνίες στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας και το κερασάκι στην τούρτα ειπώθηκε ότι ήταν η σύμβαση 8 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά μερικών ντρον.

Ναι αλλά, όπως έχει διαρρεύσει, το θέμα της απρόοπτης εντατικοποίησης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας κι Αλβανίας συνδέεται ευθέως με ένα άμεσο ενδιαφέρον του Ερντογάν στην περιοχή, το οποίο, σε περίπτωση που υλοποιηθεί θα επιφέρει αρκετούς πονοκεφάλους για τους αλβανούς.

Τι παίζεται ύπουλα στο παρασκήνιο;

Πηγές ενημέρωσης διαρρέουν την είδηση ότι η κυβέρνηση του Ερντογάν ζήτησε από την Αλβανία να στεγάσει τους ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που δραπέτευσαν από την Αίγυπτο μετά την ανατροπή της εξουσίας του πρόεδρου Μούρσι το καλοκαίρι του 2013. Η Τουρκία και το Κατάρ αναγνωρίζονται ως οι βασικοί υποστηρικτές της ομάδας Μουσουλμανική Αδελφότητα στον κόσμο κι αμέσως, μετά την ανατροπή τους στην Αίγυπτο, τα μέλη της στεγάστηκαν ακριβώς στην Τουρκία.

Η εξουσία του Ερντογάν βρέθηκε σε ανοικτό πόλεμο με τη νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου, ακριβώς εξαιτίας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Οι αρχές της Αιγύπτου κατηγορούν την Τουρκία για την υποστήριξη προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και επέμβαση στις εσωτερικές τους υποθέσεις.

Πέρασαν από τότε 8 χρόνια, άλλαξαν και οι γεω-πολιτικές ισορροπίες και τώρα η Τουρκία βρίσκεται μπροστά στην ανάγκη ομαλοποίησης των σχέσεων με την Αίγυπτο, σε μια χρονική στιγμή που οι τελευταίοι έχουν θέσει ως όρο την παράδοση των ηγετών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Οι ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας κατηγορούνται για την εκτέλεση χιλιάδων αιγυπτίων κατά τις διαμαρτυρίες του 2013 στην Αίγυπτο και απαιτείται να δικαστούν στα δικαστήρια της χώρας, πράγμα που μέχρι σήμερα η Τουρκία δεν το επέτρεψε.

Και η Αλβανία τι σχέση έχει;

Ή παράδοση των ηγετών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στις αιγυπτιακές αρχές θα απέρριπτε την πολυετή ρητορική των τούρκων ηγετών, οι οποίοι μέχρι σήμερα έχουν παρουσιαστεί στον Μουσουλμανικό Κόσμο ως εκπρόσωποι των πιστών. Επίσης, μία τέτοια ενέργεια θα στενοχωρούσε μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του ισλαμικού κόμματος του πρόεδρου Ερντογάν (AKP).

Ο Ερντογάν θα πρέπει να βρει μια λύση, η οποία και τους ψηφοφόρους του να μην στενοχωρήσει, αλλά να μην παραμείνει και στο στόχαστρο της πίεσης των Αιγυπτίων.

Ακριβώς εδώ αναλαμβάνει ρόλο ο αλβανικός παράγοντας.

Οι πηγές αποκαλύπτουν πως εξαρχής ζητήθηκε από το Κόσοβο να στεγάσει τους ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, οι οποίοι θα έμπαιναν εκεί δήθεν αυθόρμητα, πράγμα που θα έδινε τη δυνατότητα στον πρόεδρο Ερντογάν να διαμηνύσει στις αρχές της Αιγύπτου ότι "εκείνοι που εσείς αναζητάτε δεν είναι πια στην Τουρκία".

Εξαιτίας, όμως των εσωτερικών ιδιαιτεροτήτων στο Κόσοβο και τις επικινδυνότητας που παρουσιάζουν τέτοια άτομα, λαμβάνοντας υπόψη την προβληματική σχέση που έχουν με την ασφάλεια και το κράτος δικαίου, η Πρίστινα αρνήθηκε, πράγμα που συντέλεσε ώστε η Τουρκία να στρέψει το βλέμμα προς τα Τίρανα.

Σήμερα, η κυβέρνηση της Αλβανίας θα πρέπει να αποφασίσει αν θα αποδεκτεί ή όχι το αίτημα του Ερντογάν και να συμπεριληφθεί έτσι στα γεω-πολιτικά του παζάρια, μετατρεπόμενη σε σίγουρη βάση για τους μουσουλμάνους ηγέτες ανά της υφηλίου.
Ενώ, η πολιτική άρθρωση είναι εκ διαμέτρου αντίθετη, οι αλβανοί βρίσκονται ενώπιον του κινδύνου να τους εκμεταλλευτούν κι αυτή τη φορά ως "κρέας για τα κανόνια" στην υπηρεσία των πολιτικών συμφερόντων του τούρκου ηγέτη.

Αν ειπωθεί πιο σαφέστατα, είμαστε ενώπιον του κινδύνου να μας μεταχειρίσουν ως πραγματική "χωματερή", όπου ο κάθε ισχυρός ρίνχει τα λύματά του, αφού τα χρησιμοποίησε και δεν του χρειάζονται πια.

Στοιχεία από το 27.al

http://tachydromos.org/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1487) Αλβανία (907) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (399) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (312) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (280) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (258) Β Ήπειρος (240) ορθοδοξία-orthodhoksia (239) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) Κορυτσά-Korçë (122) τσάμηδες (122) shqip (119) Κορυτσά Β Ήπειρος (109) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (76) διωγμοί - përndjekje (62) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (58) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (47) ανθελληνισμός (44) πολιτισμός - kulturë (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (41) besimi orthodhoks (40) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (40) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (35) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (24) πολιτική-politikë (24) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)