Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

Συριζα: Ανοιχτά σύνορα και σεβασμός δικαιωμάτων για ομογενείς στην Αλβανία

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. μέσα από τη λειτουργία του ως ανοικτού κόμματος θα πρέπει να σχηματοποιήσει το άνοιγμα σε ομάδες της ομογένειας

Η πανδημία και η προσπάθεια αντιμετώπισής της σε ό,τι αφορά την πολιτική της διαχείριση από την ηγεσία της χώρας μαζί με τις σημαντικές ανθρώπινες απώλειες αυτές καθαυτές και τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις των lockdown κατέδειξαν με τον πιο σαφή τρόπο ότι μια υγειονομική κρίση εξελίσσεται σε κρίση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Οι πολίτες έχουν καταλάβει ότι η κυβέρνηση προωθεί εν μέσω πανδημίας πολιτικές που βρίσκονται στον σκληρό πυρήνα της πολιτικής της φυσιογνωμίας, ενώ πολιτικές που αφορούν την ισονομία και τη δίκαιη κοινωνία τις παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες. Αναφερόμαστε συγκεκριμένα στα ζητήματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού εν συνόλω, τόσο σε αυτά της στήριξής του για επιβίωση στις ιστορικές του εστίες στη γειτονική Αλβανία όσο και στα θέματα πλήρους και ισότιμης ένταξής του στην Ελλάδα.

Ζητήματα που η Ν.Δ. διαχρονικά προσέγγιζε αν μη τι άλλο με εκκωφαντική συνθηματολογία, πλειοδοτώντας πάντα

στις υποσχέσεις και στην ανεύθυνη ρητορική. Αποδεικνύεται όμως από μια σειρά λαθών και παραλείψεων, που όμως επαναλαμβάνονται συνεχώς, ότι προτεραιότητά της ήταν και παραμένει η εργαλειοποίηση των συγκεκριμένων ζητημάτων για μικροπολιτικά οφέλη και φυσικά η εκλογική συμπεριφορά των ομογενών μέσα από πρακτικές πολιτικών εν είδει ευεργεσίας. Ο χειρισμός από την κυβέρνηση της “στήριξης” του Ελληνισμού της Αλβανίας, που η συντριπτική του πλειοψηφία κατέχει και την ελληνική υπηκοότητα, εν μέσω πανδημίας, αποδεικνύει με τον χειρότερο τρόπο την ανευθυνότητα της κυβέρνησης στο να σχεδιάσει επιστημονικά και πολιτικά ένα στοιχειώδες σχέδιο στήριξης. Ένα σχέδιο με συμβολικές αλλά και ουσιαστικές υποστηρικτικές παρεμβάσεις, με διαγνωστικά τεστ σε εύθετο χρόνο, δωρεά εμβολίων και συντονισμό στην πρόσβαση των ασθενών ομογενών στα ελληνικά νοσοκομεία. Αντ’ αυτού προχειρότητα, αποκλεισμοί και συνθήκες που εμπεδώνουν το αίσθημα της εγκατάλειψης και του Έλληνα δεύτερης κατηγορίας.

Πράγμα που τεκμαίρεται και από τις αγωνιώδεις εκκλήσεις προς την πολιτική ηγεσία της χώρας των θεσμικών παραγόντων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, δημάρχων και βουλευτών. Ακόμη και αυτή τη στιγμή υπάρχει ο περιορισμός των 400 ατόμων στην καθημερινή διέλευση προς την Ελλάδα, πράγμα που περιορίζει την είσοδο στην Ελλάδα ανθρώπων για λόγους υγείας, οικογενειακής συνένωσης, εργασίας κ.λπ. Τόσο η κατάσταση αυτή όσο και μια σειρά άλυτα ζητήματα, όπως τα ασφαλιστικά θέματα των ομογενών, ωστόσο χρειάζονται άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες τόσο από τους θεσμικούς φορείς των ομογενών όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.
Το μεγάλο βάρος της ευθύνης πέφτει στον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., που ως κυβέρνηση εργάστηκε εντατικά για να στηρίξει τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στους Έλληνες ομογενείς να επιβιώσουν στις πατρογονικές εστίες, αλλά και να έχουν ισότιμη αντιμετώπιση στην Ελλάδα με τρόπο που να ενισχύεται και να διευκολύνεται η σύνδεση τους με τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους στη γειτονική Αλβανία.

Όσον αφορά στις πατρογονικές εστίες του, ως κυβέρνηση επιδιώξαμε, τόσο σε διμερές επίπεδο με την Αλβανία όσο και αξιοποιώντας την ενταξιακή της πορεία στην Ε.Ε., την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Σε διακρατικό επίπεδο, εντάχθηκαν στον πυρήνα της επαναπροσέγγισης με την γειτονική Αλβανία μεταξύ άλλων το περιουσιακό ζήτημα, το ζήτημα της βελτίωσης της ελληνικής Παιδείας και το ζήτημα του αυτοπροσδιορισμού των ομογενών μας ως απαραίτητες προϋποθέσεις για την προαγωγή των διμερών σχέσεων. Οι ίδιες πολιτικές αναδείχτηκαν και στηρίχθηκαν και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας. Στα θέματα πλήρους και ισότιμης ένταξης στην Ελλάδα των ομογενών δρομολογήθηκαν, το 2016, η επαναφορά του βοηθήματος ΟΓΑ για τους ανασφάλιστους ομογενείς και η πλήρης αποκατάστασή του, το 2019, η επαναφορά των υποτροφιών για τους ομογενείς μαθητές στα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, η σωστή απόδοση των ονομάτων των ομογενών κατά τη μετάφρασή τους στα ελληνικά κ.λπ.

Ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. παρακολουθεί στενά τα ζητήματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και έχει πάρει μια σειρά πρωτοβουλίες για τα ασφαλιστικά ζητήματα, τη δωρεά εμβολίων στους ομογενείς της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας κ.λπ. Έχει εκφράσει επανειλημμένα και μέσω ηγετικών στελεχών, όπως ο Γ. Κατρούγκαλος και η Έφη Αχτσιόγλου, την κατάργηση του κριτηρίου των 40 χρόνων παραμονής στη χώρα για την απόδοση της πλήρους εθνικής σύνταξης. Πράγμα που δεν μπόρεσε να διασφαλίσει ως κυβέρνηση εν μέσω ασφυκτικών μνημονιακών πιέσεων, δηλαδή το δικαίωμα σε δίκαιη και αξιοπρεπή εθνική σύνταξη για τους ομογενείς.

Πρώτο κόμμα στους ομογενείς
Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και στις δύο εκλογές του 2015 ήρθε πρώτο στις προτιμήσεις των ομογενών Βορειοηπειρωτών. Ήρθε πρώτο ως αντίδραση των ομογενών στις πολιτικές της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου αλλά και ιδιαίτερα στη συμπάθεια και τις προσδοκίες στον συν-ηπειρώτη Αλέξη Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. μπορεί να ξανάρθει πρώτος στις προτιμήσεις των ομογενών. Μέσα από τη λειτουργία του ως ανοικτού κόμματος θα πρέπει να σχηματοποιήσει το άνοιγμα σε ομάδες της ομογένειας τόσο οργανωτικά όσο και προγραμματικά μέσα από τη διαμόρφωση ενός καλά τεκμηριωμένου προγράμματος. Ένα πατριωτικό και προοδευτικό πρόγραμμα στήριξης του Ελληνισμού, ένα πρόγραμμα ισοπολιτείας και ισονομίας. Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως χαρακτηριστικά λένε συμπατριώτες μας ομογενείς, είναι η μόνη ελπίδα για να διορθωθούν πολιτικές για ένα καλύτερο αύριο. Και γι’ αυτό τον λόγο είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σκληρά όλοι μαζί.

* Γιώργος Τρίχας

Μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας του Τμήματος Ομογένειας ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.
** Νίκος Γκιέργκος
Αναπλ. συντονιστής, μέλος Τμήματος Ομογενειακών Θεμάτων ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και μέλος Ν.Ε. Νότιας Αθήνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1487) Αλβανία (907) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (399) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (312) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (280) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (258) Β Ήπειρος (240) ορθοδοξία-orthodhoksia (239) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) Κορυτσά-Korçë (122) τσάμηδες (122) shqip (119) Κορυτσά Β Ήπειρος (109) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (76) διωγμοί - përndjekje (62) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (58) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (47) ανθελληνισμός (44) πολιτισμός - kulturë (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (41) besimi orthodhoks (40) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (40) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (35) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (24) πολιτική-politikë (24) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)