Η πανδημία και η προσπάθεια αντιμετώπισής της σε ό,τι αφορά την πολιτική της διαχείριση από την ηγεσία της χώρας μαζί με τις σημαντικές ανθρώπινες απώλειες αυτές καθαυτές και τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις των lockdown κατέδειξαν με τον πιο σαφή τρόπο ότι μια υγειονομική κρίση εξελίσσεται σε κρίση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Οι πολίτες έχουν καταλάβει ότι η κυβέρνηση προωθεί εν μέσω πανδημίας πολιτικές που βρίσκονται στον σκληρό πυρήνα της πολιτικής της φυσιογνωμίας, ενώ πολιτικές που αφορούν την ισονομία και τη δίκαιη κοινωνία τις παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες. Αναφερόμαστε συγκεκριμένα στα ζητήματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού εν συνόλω, τόσο σε αυτά της στήριξής του για επιβίωση στις ιστορικές του εστίες στη γειτονική Αλβανία όσο και στα θέματα πλήρους και ισότιμης ένταξής του στην Ελλάδα.
Ζητήματα που η Ν.Δ. διαχρονικά προσέγγιζε αν μη τι άλλο με εκκωφαντική συνθηματολογία, πλειοδοτώντας πάντα
Πράγμα που τεκμαίρεται και από τις αγωνιώδεις εκκλήσεις προς την πολιτική ηγεσία της χώρας των θεσμικών παραγόντων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, δημάρχων και βουλευτών. Ακόμη και αυτή τη στιγμή υπάρχει ο περιορισμός των 400 ατόμων στην καθημερινή διέλευση προς την Ελλάδα, πράγμα που περιορίζει την είσοδο στην Ελλάδα ανθρώπων για λόγους υγείας, οικογενειακής συνένωσης, εργασίας κ.λπ. Τόσο η κατάσταση αυτή όσο και μια σειρά άλυτα ζητήματα, όπως τα ασφαλιστικά θέματα των ομογενών, ωστόσο χρειάζονται άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες τόσο από τους θεσμικούς φορείς των ομογενών όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Όσον αφορά στις πατρογονικές εστίες του, ως κυβέρνηση επιδιώξαμε, τόσο σε διμερές επίπεδο με την Αλβανία όσο και αξιοποιώντας την ενταξιακή της πορεία στην Ε.Ε., την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Σε διακρατικό επίπεδο, εντάχθηκαν στον πυρήνα της επαναπροσέγγισης με την γειτονική Αλβανία μεταξύ άλλων το περιουσιακό ζήτημα, το ζήτημα της βελτίωσης της ελληνικής Παιδείας και το ζήτημα του αυτοπροσδιορισμού των ομογενών μας ως απαραίτητες προϋποθέσεις για την προαγωγή των διμερών σχέσεων. Οι ίδιες πολιτικές αναδείχτηκαν και στηρίχθηκαν και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας. Στα θέματα πλήρους και ισότιμης ένταξης στην Ελλάδα των ομογενών δρομολογήθηκαν, το 2016, η επαναφορά του βοηθήματος ΟΓΑ για τους ανασφάλιστους ομογενείς και η πλήρης αποκατάστασή του, το 2019, η επαναφορά των υποτροφιών για τους ομογενείς μαθητές στα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, η σωστή απόδοση των ονομάτων των ομογενών κατά τη μετάφρασή τους στα ελληνικά κ.λπ.
Ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. παρακολουθεί στενά τα ζητήματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και έχει πάρει μια σειρά πρωτοβουλίες για τα ασφαλιστικά ζητήματα, τη δωρεά εμβολίων στους ομογενείς της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας κ.λπ. Έχει εκφράσει επανειλημμένα και μέσω ηγετικών στελεχών, όπως ο Γ. Κατρούγκαλος και η Έφη Αχτσιόγλου, την κατάργηση του κριτηρίου των 40 χρόνων παραμονής στη χώρα για την απόδοση της πλήρους εθνικής σύνταξης. Πράγμα που δεν μπόρεσε να διασφαλίσει ως κυβέρνηση εν μέσω ασφυκτικών μνημονιακών πιέσεων, δηλαδή το δικαίωμα σε δίκαιη και αξιοπρεπή εθνική σύνταξη για τους ομογενείς.
* Γιώργος Τρίχας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου