Αγαπητοί συμπατριώτες,
Για 27 χρόνια, η Δ.Ε.Ε.Ε.Μ. «ΟΜΟΝΟΙΑ» αγωνίζεται και εκπροσωπεί επάξια την Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία.
Παρά τις πολύπλευρες εξωτερικές πιέσεις αλλά και τις εσωτερικές διαφωνίες και έριδες που είναι αναπόφευκτες στο χώρο της πολιτικής, η Ομόνοια όχι μόνο επιβίωσε αλλά κατάφερε να επιβάλει τον σεβασμό σε φίλους και αντιπάλους.
Κατά τις 17 εκλογικές μάχες που δώσαμε μέχρι σήμερα (οκτώ για το κοινοβούλιο και εννιά για τοπική αυτοδιοίκηση) για την Ομόνοια και τον πολιτικό της βραχίονα το ΚΕΑΔ, το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτοσκοπός αλλά οι 17 αυτές μάχες ήταν οι σταθμοί της πολύχρονης πορείας μας.
Όλες οι πολιτικές αποφάσεις όπως και η ανάδειξη των υποψηφίων λαμβάνονταν πάντα από το Γενικό Συμβούλιο της Ομόνοιας τις οποίες υιοθετούσε το ΚΕΑΔ. Για τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την 25η Ιουνίου, λόγο ειδικών συνθηκών αλλά και δικών μας αδυναμιών δεν ελήφθη κάποια απόφαση.
Οι αρχές μου, η 15χρονη πορεία στην οργάνωση και το βάρος της ευθύνης που νιώθω για δυόμισι χρόνια ως Γενικός Πρόεδρος, μου υπαγορεύουν να κάνω αυτή τη δήλωση, θεωρώντας πως η αλήθεια, η διαφάνεια, η ειλικρίνεια και κυρίως η αγάπη για τον ελληνισμό, είναι τα μόνα όπλα που διαθέτουμε για την επιβίωση μας στο αποπνικτικό πολιτικό κλίμα στην Αλβανία.
Από την πρώτη μέρα της εκλογής μου, δεν έπαψα ούτε μία μέρα να προσπαθώ για την ενότητα στην πολιτική μας εκπροσώπηση. Η καχυποψία, η αμφισβήτηση, τα χρόνια πάθη και κυρίως τα ιδιοτελή συμφέροντα ατόμων και ομάδων επέβαλαν τελικά τα θέλω τους, εις βάρος του συμφέροντος της ιδιαίτερης μας πατρίδας.
Το ρευστό πολιτικό κλίμα και οι ραγδαίες εξελίξεις που άλλαζαν μέρα με τη μέρα, απαιτούσαν όσο ποτέ άλλοτε την ενότητα.
Η πολιτική συμφωνία της 18ης Μαΐου, των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων της χώρας, για την συμμετοχή της αντιπολίτευσης στις εκλογές που μεταξύ άλλων προέβλεπε την εξόντωση των μικρών κομμάτων, μας έφερε προ τετελεσμένων και απρόβλεπτων μέχρι τότε καταστάσεων. Μετά από μία εβδομάδα, την 25η Μαΐου, συγκάλεσα το Γενικό Συμβούλιο ώστε να ληφθεί εκεί η πολιτική απόφαση καθώς μέχρι τότε θα ήταν γνωστές οι προθέσεις για τυχόν συνεργασίες με άλλο/α πολιτικά σχήματα ενώ θα απέμεναν δύο μέρες για την κατάθεση των δικών μας ψηφοδελτίων. Τα μέλη του Γ.Σ. δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μου και είναι λυπηρό γιατί σημαίνοντα στελέχη της οργάνωσης παρότρυναν άλλα μέλη να μην συμμετέχουν ώστε να μην έχουμε απαρτία.
Διευκρινίζω πως δεν ήμουν αντίθετος στη σύμπραξη με το Δημοκρατικό ή άλλο κόμμα, αρκεί να οριοθετούσαμε ξεκάθαρους στόχους και να λαμβάνονταν υπόψη οι ιδιαιτερότητες που έχουμε ως πολιτική εκπροσώπηση καθώς το ΚΕΑΔ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί όπως τα υπόλοιπα μικρά πολιτικά κόμματα της χώρα που έχουν σποραδικούς ψήφους σε όλη την επικράτεια. Άλλωστε αυτούς τους προβληματισμούς τους είχα εκφράσει και σε συνάντησή μου με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μπάσα, παρουσιάζοντάς του και τέσσερις εναλλακτικές προτάσεις. Εάν οι προτάσεις αυτές δεν γίνονταν αποδεκτές ή έστω δεν αποτελούσαν τη βάση διαπραγμάτευσης, ας οδηγούμασταν στην ανεξάρτητη κάθοδο.
Την τελική συμφωνία για προεκλογική συγχώνευση του ΚΕΑΔ στο ΔΚ την άκουσα στην τηλεόραση.
Τόσο εγώ όσο και όλα τα μέλη και οι φίλοι της Ομόνοιας, καλούμαστε να διαχειριστούμε μία δύσκολη κατάσταση που έχει να κάνει με τη θέση μας σε αυτές τις εκλογές αλλά κυρίως την επόμενη μέρα.
Γίνομαι καθημερινά αποδέκτης πολλών μηνυμάτων από φίλους και συναγωνιστές οι οποίοι εκφράζουν τη θέση τους για τις ερχόμενες εκλογές αλλά κυρίως για την επόμενη μέρα. Επικρατούν τέσσερις εντελώς διαφορετικές απόψεις:
1) Να στηρίξουμε το ΔΚ εφόσον στις λίστες του συμπεριλαμβάνονται ο πρόεδρος του κόμματός και άλλοι υποψήφιοι που προτάθηκαν από τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ.
2) Να στηρίξουμε το κόμμα ΕΕΜΜ-MEGA εφόσον μόνο αυτό εκφράζει την ανεξάρτητη πολιτική έκφραση που πρεσβεύει η Ομόνοια, άλλωστε η εκλογή του κ. Ντούλε, όπως λένε, δεν εξαρτάται από τις δικές μας ψήφους.
3) Να κάνω έκκληση για συμμετοχή στις εκλογές για ψήφο κατά βούληση.
4) Να κάνω έκκληση για αποχή από τις εκλογές.
Εξαιρώντας την 4η με την οποία διαφωνώ κάθετα, και οι τρεις πρώτες προτάσεις έχουν τα επιχειρήματα τους και λυπάμαι που θα στεναχωρήσω πολλούς, ο ρόλος του Γενικού Προέδρου δεν είναι να νομιμοποιεί αποφάσεις που λαμβάνονται εκτός των οργάνων της Ομόνοιας.
Δεν μπορώ όμως να μην απευθύνω έκκληση για μαζική συμμετοχή των συμπατριωτών μας γιατί αυτές οι εκλογές κάθε άλλο παρά αδιάφορες είναι. Μπορεί κάποιοι να μην βρίσκουν κάτι να επιβραβεύσουν, μπορούν όμως όλοι οι Βορειοηπειρώτες με την ψήφο τους να καταδικάσουν την πιο ανθελληνική κυβέρνηση που είχαμε ποτέ. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα χρησιμοποιεί θεμιτά και αθέμιτα μέσα, όσο πουθενά αλλού στη χώρα, για να υφαρπάξει την ψήφο των Ελλήνων για να «νομιμοποιήσει» την πολιτική του.
Είναι εθνικό και πολιτικό χρέος να αντισταθούμε ενάντια στους εκβιασμούς και την εθνικιστική – ανθελληνική πολιτική του Έντι Ράμα. Δεν μπορώ επίσης να μην εκφράσω τη λύπη μου για την καλλιέργεια μίσους και εσωστρέφειας από τα ηλεκτρονικά και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που περιορίζονται στην ενδοοικογενειακή αντιπαλότητα, χωρίς ίχνος εποικοδομητικής κριτικής, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη από τα ουσιαστικά προβλήματα του τόπου και προκαλούν ανεπανόρθωτα χάσματα για το αύριο.
Αγαπητοί συμπατριώτες,
Οι κρίσιμες κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στον τόπο μας αλλά και ευρύτερα, μας πιέζουν ασφυκτικά για άμεσες πρωτοβουλίες αναδιοργάνωσης.
Στις τρεις δεκαετίες παρουσίας μας, κάναμε 10 Συνδιασκέψεις και όχι μονό δεν έλειψαν οι προβληματισμοί και αποφάσεις αναπροσαρμογής αλλά ήμασταν το μόνο πολιτικό σχήμα στην Αλβανία που άλλαξε 7 προέδρους ενώ σε κάθε συνδιάσκεψη τα μέλη των οργάνων ανανεώνονταν με ποσοστά που έφταναν το 40%.
Συνήθως οι θητείες των Προέδρων και των Γενικών Συμβουλίων ήταν αυτές που προέβλεπε το καταστατικό ή ξεπερνούσαν κάποιους μήνες λόγο οργανωτικών αδυναμιών. Οι συνθήκες και τα νέα δεδομένα επιβάλλουν άμεση αναδιοργάνωση της Ομόνοιας.
Θεωρώ ανώφελο, την εκ νέου προσπάθεια για σύγκλιση του Γενικού Συμβουλίου, ως αρμόδιου οργάνου για να λάβει τις αποφάσεις, αφού σε πέντε συνεχόμενες απόπειρες δεν είχαμε απαρτία.
Η καθυστέρηση στην αναδιοργάνωση, είναι εις βάρος της Ομόνοιας και του τόπου. Η μεγαλύτερη πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι να αποκτήσουμε την αξιοπιστία των μελών μας, των συμπατριωτών μας αλλά και των εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων.
Για να γίνει αυτό δεν χρειάζεται να είμαστε απλώς καλύτεροι από τους άλλους αλλά να γίνουμε ένας φορέας που θα στηρίζεται στις αρχές και όχι στους αρχηγούς. Να στηρίζεται στη διαφάνεια, τη δημοκρατικότητα και τη συλλογικότητα των αποφάσεων.
Υπάρχει ήδη απόφαση για έκτακτη Καταστατική Συνδιάσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Οι αποφάσεις από εδώ και στο εξής θα λαμβάνονται από το έκτακτο συμβούλιο που θα αποτελείται από τους προέδρους των επτά Παραρτημάτων το οποίο εν συνεχεία θα πλαισιωθεί με άλλα στελέχη και ομάδες εργασίας.
Άγιοι Σαράντα 18-06-2017
Λεωνίδας Παππάς
Γενικός Πρόεδρος ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ
Γενικός Πρόεδρος ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου