Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Ανήσυχοι οι χριστιανοί της Αλβανίας για την Ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας

 
Στην τελευταία της συνεδρίαση στη Βουλή της Αλβανίας, λίγες μέρες προ των Χριστουγέννων, συζητήθηκε επερώτηση με μορφή της κατεπείγουσας διαδικασίας, που είχαν καταθέσει βουλευτές μικρών κομμάτων με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα. Αφορούσε βασικά την αποτυχία της Κυβέρνησης του να προωθήσει το διάλογο και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε να λάβει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ.

Οι διαδικασίες αυτές είναι σε σημείο μηδέν και δεν οφείλετε αυτό σε απροθυμία των οργάνων της ΕΕ ή σε βέτο της Ελλάδας όπως επιδιώκει να διαρρέει ο Ράμα. Κύριο γνώρισμα της συνεχούς αναβολής προώθησης των διαδικασιών είναι η απροθυμία της αλβανικής πολιτικής τάξης, του κυβερνώντος ΣΚ ειδικά, και παρά την αντίθετη ρητορική του, να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και εξυγιάνει την εσωτερική κατάσταση στις προδιαγραφές που απαιτεί η Συνθήκη της Λισαβόνας και άλλες πρακτικές του ευρωπαϊκού κεκτημένου για τη διεύρυνση.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι σήμερα ο ευρωπαϊκό τύπος αποκαλύπτει ότι όλη αυτή η καθυστέρηση απ’ το Ράμα είναι σκόπιμη και αφορά σε δεσμεύσεις του για κοινή συμπεριφορά με τις πολιτικές ηγεσίες της Βοσνίας –Ερζεγοβίνης και του Κοσσόβου προς όφελος του Ερντογάν για αναβάθμιση του ρόλου και της παρουσίας της στη Βαλκανική. Δεν καθόλου τυχαίο ότι προ ημερών ο Ερντογάν μιλώντας για τα τελευταία κρούσματα τρομοκρατίας και αποσταθεροποίησης στη χώρα του ανέφερε ότι θα τους κάνουν πιο προσεκτικούς απ’ τις προκλήσεις που τους έρχονται σε όλο το χώρο απ’ την Μέση Ανατολή έως τα Βαλκάνια.
Επιπλέον δε σε πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του στην Τουρκία ο Πρόεδρος του Κοσσόβου, Χασίμ Θάτσι, ανακοίνωσε ότι ευθυγραμμίζεται με τον Πρόεδρο Ερντογάν σε ζητήματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Ανέφερε δε ότι θεωρείται τρομοκρατικό απ’ την Τουρκία αποτελεί τρομοκρατία και για το Κόσσοβο. Αποτελεί προφανώς βαριά πρόκληση καθώς το Κόσσοβο τελεί υπό διεθνή κηδεμονία και ειδικά ζητήματα εξωτερικής του πολιτικής διαμορφώνονται απ’ τις ΗΠΑ.
Για να επανέλθουμε όμως στην επερώτηση και στους συμβολισμούς της να αναφέρουμε ότι προκαλεί εντύπωση και θέλει προσοχή το γεγονός ότι κατά βάση το κείμενο επερώτησης υπέγραψαν βουλευτές και ιθύνοντες κομμάτων που κατά βάση εκπροσωπούν χριστιανικούς πληθυσμούς της Αλβανίας. Ο Βαγγέλης Ντούλες εξ ονόματος του ΚΕΑΔ που κατά βάση εκφέρει πολιτικά τους προβληματισμούς Ορθόδοξων πληθυσμών του Νότου της αλβανικής επικράτειας, ο Ναρντ Ντόκα, εξ ονόματος του Χριστιανοδηματικού Κόμματος που κατά βάση εκφράζει τους Καθολικούς του Βορρά ενώ το βάρος της αντιπαράθεσης κατόπιν εξουσιοδότησης σήκωσε ο βουλευτής Μπεν Μπλούσι, Ορθόδοξος απ’ την περιοχή της Κορυτσάς, ηγέτης του νεοϊδρυθέντος Κόμματος «LIBRA”. Έχει σημασία να αναφερθεί ότι ο Μπλούσι είναι απ’ τις πλέον πρώιμες και σταθερές φωνές που προειδοποιούσαν ευθαρσώς τους κινδύνους για την Αλβανία απ’ τον προσανατολισμό της στα συμφέροντα της Τουρκίας. Επιπλέον δε είχε δεχθεί απειλές και τεθεί υπό ειδικό καθεστώς προστασίας για τις καταγγελίες του προς τις ομάδες του Βαχαμπιστικού Ισλάμ που επιδιώκουν ριζοσπαστικοποίηση των μουσουλμανικών κοινοτήτων σε Αλβανία, Σκόπια και Κόσσοβο.
Η ανησυχία των κοινοβουλευτικών αυτών ως συμπέρασμα της συνολικότερης ανησυχίας τους πληθυσμούς που πολιτικά εκφράζουν έχει βάση. Η προσήλωση στις ευρωπαϊκές αξίες και πρακτικές αποτελεί τη βασική εγγύηση ότι δεν θα υποστούν όσα οι μουσουλμανικές πλειοψηφίες συνηθίζουν να επιβάλουν σε αλλόθρησκες μειονότητες. Τα παραδείγματα εξ άλλου απ’ τη Μέση Ανατολή τους εντείνουν τους φόβους. Επιπλέον δε οι πληθυσμιακές αυτές ομάδες θεωρούν στην Αλβανία το κομμάτι εκείνο της κοινωνίας που όχι απλώς ιστορικά διαφύλαξαν την πίστη και τις αξίες της Χριστιανικής Ευρώπης αλλά τις μεταλαμπαδεύουν στο υπόλοιπο κοινωνικό περίγυρο. Ως εκ τούτου για αυτούς Ευρωπαϊκή πορεία δεν υπονοείται απλά ότι συμβαίνει στο πεδίο της ένταξης στην ΕΕ αλλά η ίδια η ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην αλβανική πραγματικότητα.
Οι φόβοι και οι ανησυχίες τους εντείνονται δεδομένου ότι με καμουφλαρισμένη γλώσσα και ρητορική ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα και όλος ο μηχανισμός επιδιώκει την καλλιέργεια μιας αμφισβήτησης εάν όχι φοβικότητας έναντι της Ευρώπης στο αλβανικό κοινό. Λίγες μέρες μετά τη συζήτηση της προαναφερόμενης επερώτησης και με αφορμή τη σύλληψη και κράτηση στη Γαλλία του πρώην Πρωθυπουργού του Κοσσόβου, Ραμούς Χαραντίναϊ, με ένταλμα σύλληψης απ’ τη Σερβία για εγκλήματα πολέμου κατά την ταραγμένη περίοδο 1998-1999, ο Ράμα σκλήρυνε τη γλώσσα του σε βαθμό ανεπίτρεπτο και λόγω περιστάσεων. Προφανώς δεν επιδιώκει απλά να βρει επιχειρήματα ότι υφίσταται σκεπτικισμός και δισταγμοί στην ΕΕ για την ένταξη των αλβανικών πληθυσμών. Εξ άλλου στο παρελθόν είχε πει σκληρότερα πράγματα, ότι δήθεν οι Ευρωπαίοι είναι ισλαμοφοβικοί και γι αυτό καθυστερούν την ένταξη της Αλβανίας. Όχι τώρα δείχνει να είναι ακόμη πιο επικίνδυνος. Ούτε πιστεύει προφανώς ότι θα εκβιάσει τις ευρωπαϊκές πολιτικές ελίτ. Δείχνει να έχει πάρει τις αποφάσεις του για μονιμότερη διαφοροποίηση στο άρμα του Ερντογάν και θέλει απλά να βρει αφορμές.
Ως εκ τούτου η επερώτηση ναι μεν θετική και επίκαιρη ανεπαρκή όμως να ανατρέψει την πορεία των δρομολογουμένων εξελίξεων απ’ το Ράμα και την κυβέρνηση του, με ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες. Όχι μόνο για τους Χριστιανούς της Αλβανίας.
Πηγή: tachydromos.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1487) Αλβανία (907) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (399) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (312) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (280) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (258) Β Ήπειρος (240) ορθοδοξία-orthodhoksia (239) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) Κορυτσά-Korçë (122) τσάμηδες (122) shqip (119) Κορυτσά Β Ήπειρος (109) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (76) διωγμοί - përndjekje (62) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (58) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (47) ανθελληνισμός (44) πολιτισμός - kulturë (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (41) besimi orthodhoks (40) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (40) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (35) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (24) πολιτική-politikë (24) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)