ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΕΤΗΣ*
Σε προηγούμενο άρθρο «Τα Βαλκάνια και οι μεταναστευτικές ροές» είχαμε διαβλέψει και τονίσει την αυστριακή πολιτική ανόρθωσης τειχών και τον κίνδυνο συσσώρευσης προσφύγων στην ελληνική επικράτεια και κυρίως τα Βαλκάνια με συνέπειες για την γεωπολιτική ασφάλεια και σταθερότητα. Με τα ελληνο-σκοπιανά σύνορα κλειστά, η Ελλάδα φαίνεται να απομονώνεται από την γειτονιά της και την ευρωπαϊκή ενδοχώρα.
Και ενώ τα προβλήματα διογκώνονται και η κυβέρνηση Τσίπρα προσπαθεί να αυτοσχεδιάσει για να βρει λύση όσο οι Βρυξέλλες ψάχνονται, η Ελλάδα φαίνεται ότι και πάλι ευνοείται από την γεωγραφία της.
Από την μακρά γραμμή των ελληνικών συνόρων με τους Βαλκάνιους γείτονες μόνο τα ελληνοαλβανικά σύνορα δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν διότι είναι ορεινά και με ιδιαίτερη σύσταση προσβάσιμων μονοπατιών.
Επομένως η κυβέρνηση Ράμα μπορεί να έχει εκφράσει την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο οι μεταναστευτικές ροές να περάσουν από την χώρα του αλλά είναι αδύνατο να υλοποιήσει μία τέτοια αντίθεση. Οι λόγοι είναι προφανείς. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει με ειρηνικά μέσα την αποφασιστικότητα πληθυσμών να μετακινηθούν. Με δεδομένη την βούληση των μεταναστών να κινηθούν βόρεια και την ανεπάρκεια κάθε κυβέρνησης διαμετακομιστικής χώρας να τους παράσχει τα αναγκαία για μεγάλο διάστημα παραμονής, θα πρέπει να θεωρηθεί βέβαιο ότι στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες με την ολοένα επερχόμενη άνοιξη και αύξηση της θερμοκρασίας, οι νυν παγιδευμένοι στην Ελλάδα μετανάστες θα κινηθούν προς τα ελληνο-αλβανικά σύνορα, εφόσον οι Σκοπιανοί συνεχίσουν τον κλείσιμο των συνόρων τους. Τι θα συμβεί τότε;
Η Αλβανία θα προσπαθήσει να ανακόψει αυτή την ροή μέσω των συνοριακών σταθμών Κρυσταλλοπηγής, της Μέρτζιανης και της Κακαβιάς αλλά εις μάτην. Τείχος δεν μπορεί να ανεγερθεί επί ανώμαλου ορεινού όγκου. Παράλληλα τα μονοπάτια δεν είναι αστυνομεύσιμα διότι είναι πολλά, ανώμαλα και σε μεγάλη έκταση. Επομένως οι αλβανικές αρχές δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν τις ροές με ειρηνικά μέσα. Αυτό το γνωρίζουν οι Αλβανοί και παρότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει την λεκτική αντίθεση του, ήδη έχει δώσει εντολή για την κατασκευή δύο κέντρων υποδοχής 10.000 μεταναστών συνολικά στην Κορυτσά και το Αργυρόκαστρο.
Μία τέτοια εξέλιξη θα σημάνει ουσιαστικά την ακύρωση της αυστριακής προσφυγικής πολιτικής στα Βαλκάνια, διότι οι μετανάστες θα είναι σε θέση να περάσουν στα εδάφη της ΠΓΔΜ και του Κοσόβου από το αλβανικό έδαφος (τα ημιορεινά και ορεινά σύνορα τους δεν μπορούν επίσης να ελεγχθούν) και συνεπώς να περαιωθούν βόρεια προς την Σερβία, το Μαυροβούνιο και την Βοσνία. Παράλληλα το πρόβλημα θα επαναδιεθνοποιηθεί και θα ασκήσει περισσότερη πίεση προς τις Βρυξέλλες για εύρεση αποτελεσματικότερης λύσης.. Η Αυστρία αναμένεται να επιχειρήσει να ορθώσει νέο τείχος βορειότερα αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, διότι το πρόβλημα τότε δεν θα το έχει μόνο η Ελλάδα αλλά το σύνολο των Βαλκανίων. Ο αλβανικός διάδρομος μπορεί να δώσει ανάσα στην Ελλάδα με την αποσυμφόρηση των ελληνο-σκοπιανών συνόρων και μία τελευταία ευκαιρία στην ΕΕ να αποδείξει ότι είναι ένωση.
*Υπεύθυνος Ερευνητικού Προγράμματος Μέσης Ανατολής – ΕΛΙΑΜΕΠ Πρόγραμμα Μεταναστευτικών Σπουδών, Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Σταύρος Νιάρχος», Παν/μιο Σάιμον Φρέιζερ – Καναδάς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου