Με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, συναντήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος.
Στο σημαντικό έργο που επιτελεί ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας σε θρησκευτικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στον σημαντικό ρόλο του Αρχιεπισκόπου στην Αλβανία και ως ηγέτη της ορθόδοξης κοινότητας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ευχήθηκε στον Πρωθυπουργό να έχει φώτιση για κριτική σκέψη και δύναμη για σωστές αποφάσεις και αναφέρθηκε στη φράση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη «εμείς οι Έλληνες είμαστε τρελοί, αλλά έχουμε θεό φρόνιμο» και επεμβαίνει στις δύσκολες στιγμές.
«Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον το έργο σας στην Αλβανία σε όλους τους τομείς», είπε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στον ρόλο του Αρχιεπισκόπου για την παιδεία και την προστασία του περιβάλλοντος. «Παρακολουθούμε και τον παρηγορητικό σας ρόλο», είπε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι συναντά τον Αρχιεπίσκοπο σε μια δύσκολη στιγμή για τον τόπο για μπορέσει να σταθεί στα πόδια του και να καταφέρει ο λαός να ατενίσει με ελπίδα το μέλλον.
«Εύχομαι ο Θεός να σας χαρίζει διορατική σοφία για να προχωρείτε σε σωστές ενέργειες», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας σημειώνοντας ότι σε κρίσιμες στιγμές έρχεται μια άλλη σπίθα που ανοίγει ένα δρόμο. «Αυτό που θέλει ο κόσμος είναι αλήθεια και αγάπη και δημιουργικές δουλειές», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

pavlopoulos-anastasiso



Το μεταναστευτικό
Οι εξελίξεις στην περιοχή με τις αυξημένες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου και του ΠτΔ, Προκόπη Παυλόπουλου.
Όπως δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος: «Ιδίως σε μια εποχή που το Μεταναστευτικό έχει πάρει αυτή την εκρηκτική διάσταση και που επηρεάζει – μολονότι παραμένει πάντα κατ’εξοχήν ανθρωπιστικό θέμα – και την Παγκόσμια Ειρήνη. Γιατί αν, Μακαριώτατε, έχει αυτή την εκρηκτική διάσταση σήμερα το Μεταναστευτικό, είναι γιατί δεν έχουμε φροντίσει όλα τα Κράτη, όλοι οι Οργανισμοί, οι εστίες πολέμου – ιδίως στη Μέση Ανατολή – που το προκαλούν, να σβήσουν.
Γι’αυτό τέτοιες πρωτοβουλίες που παίρνετε είναι σημαντικές και για το μείζον αυτό ζήτημα, το Μεταναστευτικό. Το οποίο ζούμε σήμερα και για το οποίο – το έχω τονίσει επανειλημμένα, το επαναλαμβάνω για μιαν ακόμη φορά – η Ευρώπη πρέπει αμέσως να πάρει θέση και πρέπει να υπάρξει αμέσως Σύνοδος Κορυφής. Χαίρομαι γιατί και ο κ.Γιούνκερ και ο κ.Ολάντ και η κα Μέρκελ, χθες ιδίως, τόνισαν τη σημασία του, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να υπάρξει αμέσως μια ευρωπαϊκή πολιτική, ανάλογη των αρχών και των αξιών που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος σχολίασε: «Κύριε Πρόεδρε, ξέρω ότι αγαπάτε τις προκλητικές, όχι προφητείες, αλλά διαπιστώσεις. Και θέλω να σας πω ότι πριν από πολλά χρόνια είχα διατυπώσει μία τολμηρή άποψη: Ότι στον 20όν αιώνα, πολλοί άνθρωποι που υπέφεραν βρήκαν καταφύγιο σε μια ελπίδα ουτοπική, ότι θα μπορούσε να υπάρξει με το α΄ σύστημα μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία. Στηρίχθηκε σε εντελώς αθεϊστικές προϋποθέσεις. 

Στον δικό μας τον αιώνα υπάρχει κάτι πολύ πιο επικίνδυνο: Οι ίδιοι άνθρωποι που υποφέρουν, να ξαναζητήσουν πάλι ένα καινούργιο προλεταριάτο να βρει καταφύγιο σε ορισμένες περιοχές που έχουν θρησκευτική δυναμική και – θα έλεγα λίγο περισσότερο – χρησιμοποιούν την ατομική ενέργεια της θρησκείας.

Αυτό με φοβίζει. Και απ’αυτής της πλευράς οι δυτικές κοινωνίες έχουν υποχρέωση να είναι περισσότερο δίκαιες και περισσότερο αλληλέγγυες εγκαίρως. Όχι αφού αρχίσει η πυρκαγιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή να κάνουν ότι κλαίνε δήθεν. Άρα, θα χρειασθεί λίγο πιο τολμηρή διατύπωση για το πού βρίσκεται ο κίνδυνος. Όλη εκείνη η ιστορία με το Ιράκ και τη Συρία σχετίζεται άμεσα με ευθύνες των πλουσίων και δυνατών της Δύσεως. Και θα χρειασθεί να είμαστε πιο αυτοκριτικοί».

Φωτο: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Ορέστης Παναγιώτου, Andrea Bonetti